4.1.2013 yhdistyksemme pj Suvi Kivelä laittoi Facebook sivuillemme seuraavanlaisen tiedotteen (kopioitu suoraan seinältä):

"Olettehan huomanneet Inarilaisesta PLL:n ilmoitukset? Haettavaksi tulee nyt tämän ohjelmakauden viimeiset yritystuet JA aL!VE nuorten ja lasten hankehaku, josta voi hakea tukea mm. harrastustoimintaa parantaviin investointeihin, yhteisten tilojen kunnostamiseen jne. Toimintaan, joka innostaa nuoria ja lapsia kylän kehittämiseen, edistää nuorten viihtyvyyttä ja kotiseutuidentiteettiä ja ehkäisee syrjäytymistä.

Ideoita tälläiselle toiminnalle meidän kylässä? Nuoret, puhukaa!"

Tuo päivitys aloitti keskusten palstalla ja tämän jälkeen kutsuttiin 21.1. Nuorisotila Vinttiin Pohjoisimman Lapin Leader ry.sta (myöhemmin = PLL ry) aL!VE – Nuorten Leader koordinointihankkeen projektipäällikkö Kaisa Annala sekä PLL.n Hanna-Leena Talvensaari.  Asiasta kiinnostuneet saivat esittää kysymyksiä hankkeistaan, hankehakemuksista yms. Joukko nuoria ja yhdistysten edustajia oli tullut paikalle.

Itse en silloin päässyt paikalle, mutta olin toisessa kokoontumisessa helmikuun puolessa välissä Vintillä. Joukko oli harventunut ensimmäisestä tapaamisesta niin että paikalla oli Anu Arrela (MLL&Kyläyhdistys) ja minä (Sirkka-Liisa Jomppanen), joka olen Anun lailla sekä MLL.n että kyläyhdistyksen edustaja. Suvi ehti myös piipahtaa Vintillä kuuntelemassa mitä suunnitellaan.

Kaisa Annalan asiantuntemuksella päätimme aloittaa pari hanketta: MLL aloittaa hankkeen "välineistöä lapsille ja nuorisolle". Hankitaan mm kestäviä leluja (duploja, nukkeja, pikkuautoja jne) ja  vohvelirauta perhekahvilaan, Nuorisotila Vinttiin hankitaan kirjahylly, johon tulee lasten- ja nuorten kirjallisuutta pohjois- ja inarinsaameksi, koltankielellä ja suomeksi sekä jumppavälineistöä tuomaan lisää liikunnan iloa MLL.n lauantain pienten jumppaan. Hankehakemuksiin alettiin kokoamaan liitteitä jo hyvissä ajoin ja itse hakemukset täytettiin, niin että ensin tuo työläämpi kyläyhdistyksen frisbeegolf hankehakemus ja sitten samoilla tulilla MLL.n "välineistöä lapsille ja nuorille".

Anu oli kaverina kannustamassa ja täyttämässä hakemuksia. Suvi antoi taustatukea tarvittaessa. PLL.n Kaisa Annalan kanssa loppuvaiheessa soiteltiin ja laitettiin sähköposteja useita. Olin "liikkuvan toimistoni" kanssa välillä Anun luona täyttämässä hakemuksia ja välillä kotona :-) Hanke oli kohdistettu nuorille ja paperityötä oli tehty tavallista helpommaksi, mutta mielestäni se oli melkoista paperin pöllyytystä helpotuksista huolimatta. Mutta tuon mahtavan avustuksen toivossa me teimme mitä pyydettiin!

Kirjoitan vähän kummmastakin hankkeesta, kun lusikkani on kummassakin liemessä :-)

Kyläyhdistys pohti mihin hankkeeseen hakisi rahoitusta. Kysyttiin nuorten mielipidettä myös. Ykkösenä oli crossirata hanke, mutta se oli liian laaja ja kallis hanke. Hankkeen kustannusarvio saisi olla max 10.000 €. Kakkosena oli skeittiparkkiin uusia telineitä ja sen kohentaminen. Skeittiparkki hoituisi ilman tätä hanketta kunnan kanssa yhteistyössä, joten valitsimme kolmannen hankkeen Frisbeegolf radan.

Hakemuksen viimeinen jättöpäivä oli 28.2.2013. Viimeiseen asti "väännettiin" asiapapereiden kanssa, haettiin liitteitä ja allekirjoituksia, tarkistettiin ja korjattiin. Laskettiin budjettia ja yritettiin pohtia kaikki tarpeellinen siihen. Nimittäin jos joku tärkeä asia jää budjetoimatta, niin siitä ei saa rahoitusta hankkeen puitteissa vaan se jää kyläyhdistyksen maksettavaksi. Suuri vastuu!

Ihan vielä loppuvaiheessa palaveerattiin Ivalon Frisbeegolfradan rakentajan Matti Kukkolan sekä liikuntasihteeri Marke Rautialan kanssa. Oli helpottavaa keskustella asiantuntijoiden kanssa. Matti osasi vastata rakennusteknisiin kysymyksiin ja myös siihen mitä tavaroita pitää hankkia.

 Matti tulee suunnittelemaan 9-väyläisen ratamme toukokuussa, kun lumet on sulaneet. Hän tutustuu maastoon ja reittiin ja  merkkaa luontoon sopivalla spray-maalilla raivattavat puut ja pensaat sekä korien paikat. Sitten alkaa raivaus ja risujen hävitys, kuoppien kaivaminen, korien pystyttäminen, betonijalkojen valuu, heittopaikkojen valmistaminen, väyläopasteiden suunnittelu ja valmistus, hiekan kuljettaminen maastoon. Tässä lyhyesti osa tehtävälistasta ja ei ole mainittu missään järjestyksessä.

HETI kun rahoitus on saatu,  täytyy tilata korit ja matot. Toimittaja on Innovaeurope Oy. Sen jälkeen tilata hiekkakuorma "huudeille", valaa betonipaakut jaloille. Ja allaolevan ostoslistan (osa lainataan/vuokrataan) mukaisesti aletaan tavaraa hommaaman valmiiksi. Ostoslista täydentyy vielä.

Korit
Matto
Opastetaulu
Väyläopasteet
Hiekka
Betoni
Naulat
Ruuvit
Lankku
Spray
Lapiot
Vasarat
Leka
Ämpärit
Hanskat
Raivaussaha
Tasolaser
Ruuvimeisselit

 

 

Kirjoitan jo niin, kuin avustus olisi saatu, mutta seuraava tärkeä päivä on 17.4.2013, jolloin tulee loppullinen päätös hankkeille, jotka saavat avustuksen. Joten peukut pystyy!

 

5.6.2013

Aikaa on vierähtänyt viimeisestä päivityksestä. Hankettamme kohtasi suuri vastatuulinen trombi ja se hieman lamaannutti asian etenemistä. Kunta eväsi ensin meiltä lainarahoituksen, koska se myönsi MLL.n hankkeelle lainan. Kunta antaa vain yhdelle käynnissä olevalle hankkeelle lainarahoituksen. Eli lainaa tarvitsemme siihen saakka, kunnes hanke on täysin valmis ja loppuraportit ja kirjanpito on valmis. Silloin vasta saamme PLL.n myöntämän avustuksen.

 

 

Olimme pettyneitä ja luulimme, että ratamme ei tule koskaan valmistumaan. Kun aikaa oli hieman kulunut ja pystyimme taas selkeästi ajattelemaan, niin ratkaisu löytyi. Teimme oikaisuvaatimukset kunnanhallitukselle siten, että MLL pyytää heille myönnetyn lainan peruuttamista ja toivoo että laina myönnetään kk:n kyläyhdistyksen hankkeelle, joka myös hyödyttää MLL.n jäseniä. Kyläyhdistys pyysi oikaisuvaatimusta, että heille myönnetään laina, koska MLL on pyytänyt oikaisua lainansa peruuttamiselle. Tässä asia lyhyesti kiteytettynä.

4.6.2013 oli Siidassa radan suunnittelupalaveri. Paikalla olivat Marke Rautiala, Matti Kukkola, Mika Aleksandroff, Veli-Pekka Arrela, Anu Arrela, Suvi Kivelä ja Sirkka-Liisa Jomppanen.

Frisbeegolfratasuunnittelua 4.6.2013.jpg

4.6.2013 radan suunnittelua Siidassa

Anu Arrela, Matti Kukkola ja Sirkka-Liisa Jomppanen

 

Asia eteni ja Matti tulee piakkoin tekemään ja merkkaamaan ratasuunnitelmaa Juutuanvaaran maastoon. Tilasin korit ja heittoalustat tänään ja toimitusaika on 3 viikkoa eli kesäkuun viimeisellä viikolla :-)

Tämän päivän (5.6.2013)  Inarilaisessa oli myös juttua kyläyhdistyksen ratahankkeesta (ja siivoustalkoista ja muistakin asioista). PLL.n Kaisu Annala tulee maanantaina 10.6. kertomaan Inariin hankkeen vaatimuksista rahoittajien osalta. Avustus raha ei tule ihan niinkuin Manulle illallinen. Talkootyötunnit pitää merkitä ylös, kirjanpito ja loppuraportointi kuuluvat luonnollisesti tehtävälistalle jne Näitä pyyntöjä me sitten tottelemme kiltisti.

 

10.6.2013

Kokoonnuimme Siidassa taas palaveeraamaan PLL.n projektipäällikkö Kaisa Annalan kera.

Muita osallistujia: Anu Arrela, Mika Aleksandroff, Minna Hartikainen-Portti, Sirkka-Liisa Jomppanen. Käytin läpi budjettia, keskusteltiin hankkeen vaatimuksista (esim talkootyölistan täyttämisen tärkeydestä, ostokuittien ja laskujen määrämuodot jne), radan rakentamisesta ja muuta asiaan liittyvää :-)